Stilla veckan och coronatider

Hej på er!

Nu har det återigen gått lång tid sedan det hände något på denna bloggen. Men i världen har det hänt desto mer. Det är en märklig tid vi lever i mitt i en pågående, världsomspännande kris. Precis som de flesta andra har även jag svårt att förstå den katastrof som just nu sker runt om i världen. Av denna anledning har det heller inte kommit några nya inlägg här på ett par veckor. Men jag har kommit fram till att det kan vara trevligt att läsa om annat en stund, så därför kommer nu bloggandet återuppstå. Efter detta inlägg kommer innehållet återgå till historia och populärkulturell historia. Men idag vill jag utnyttja mitt lilla fönster till något viktigt och allvarsamt.

Igår inleddes stilla veckan med palmsöndagen. Det blir en mer stilla vecka i år än andra år. Stilla veckan har flera namn, som dymmelveckan och passionsveckan och är för kristna en vecka för eftertanke och att minnas Kristus lidande. För andra är stilla veckan en vecka med extra lediga dagar och ett tillfälle att resa eller umgås med nära och kära. I år ser det annorlunda ut, människor kommer att fira påsken i sina hem. Det vill säga de människor som tar ansvar och visar respekt.

Regeringen och folkhälsomyndigheten har sedan en tid vädjat till påskfirare att ställa in planerande resor. Kungen höll igår ett tal till det svenska folket med samma uppmaning: res inte i påsk! Det kan handla om liv och död. För en person i riskgrupp handlar det faktiskt om det. Så om du har planerade resor i påsk och även om du inte tillhör riskgrupp, stanna hemma av respekt för dem som inte har fysiken att klara av en coronasmitta. Att ställa in resor och nöjen för att hindra spridning och tillsammans hjälpas åt att minska antalet dödsfall, det är en mycket liten uppoffring.

Det är precis som kungen sa i gårdagens tal nu det är upp till bevis. Corona-tiden kommer att finnas kvar i våra medvetanden efter att denna mardröm är över och då vill man kunna se sig själv i spegeln. Vill man vara den som idkade egoism eller solidaritet under krisen?

Är svaret på frågan ovan alternativ nummer två, så stanna hemma. Åk inte och sprid smittan runt om i landet. Det kommer en påsk nästa år och det kommer att komma en tid där vi kan börja leva normalt igen och resa vart vi vill. Alla tidigare kriser i svensk historia har tagit slut och det kommer denna också att göra, jag lovar!

Med dessa något aggressiva ord avslutar jag och återkommer med ett annat tonläge i nästa inlägg.

Ta hand om er!

L

3 reaktioner till “Stilla veckan och coronatider

  1. Tycker att kungens tal var riktigt bra, här hemma har coronaviruset härjat i nästan tre veckor, idag friskförklarade jag sonen och därmed är alla här hemma friska. Vi drabbades dock inte särdeles hårt.

    Gilla

Lämna en kommentar

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång