Frånvaro på bloggen!

Hej på er!

Det senaste halvåret har jag varit frånvarande här på bloggen som någon kanske märkt. Anledningen är att tiden inte riktigt räckt till.

Jag arbetar tillsammans med min sambo med podcasten Historielingo, som är en historiepodcast där vi tar upp vitt och brett från världshistorien. Stora svep blandas med mindre detaljer. Målet är att vara lite som en populärhistorisk tidskrift som tar upp smått och gott. Detta arbete tar ordentligt mycket tid och det är också därför bloggen blivit lidande. Dock så saknar jag bloggandet och skrivandet. Ambitionen är att börja uppdatera här igen, i vilken omfattning får vi helt enkelt vänta och se.

Finns det intresse för podden så heter den som sagt ”Historielingo” och finns i de flesta poddtjänster även om vi distribueras av Acast. Nytt avsnitt släpps varje torsdagsmorgon. På Instagram heter vi Historielingo och har quiz varje fredag i vår story, med hemliga vinster. Är du intresserad är du varmt välkommen dit.

Med det sagt hoppas jag att ni har överseende med det spartanska innehållet här de senaste månaderna, ska göra mitt bästa för att göra en comeback!

Ha det gott!

L

Än en gång, tillbaka till Birgitta.

Hej på er!

Som ni kanske märkt har det varit glest mellan inläggen här den senaste tiden. Anledningen till det är att jag ägnat mycket jobb åt podcasten Historielingo.

Detta inlägg har också med ovan nämnda podd att göra. Idag publicerades det 10:e avsnittet, tillika det första specialavsnittet. I vanliga fall brukar vi skrapa på yran på ett antal ämnen i samma avsnitt. Denna gången får vi gå på djupet. Ni som läst min blogg tidigare vet att jag aldrig slutar att imponeras av 1300-talets kändaste svensk. Birgitta Birgersdotter, i eftervärlden mer känd under sin kanoniserade titel: heliga Birgitta. Det är kring henne avsnittet kretsar. Var kom hon ifrån? Hur såg förutsättningarna ut för kvinnor i medeltidens Sverige? Vad gjorde hon innan uppenbarelser och Rom-resa? Varför kastade hon sin vigselring? Varför gjorde hon sig ovän med kung och påve? Varför minns vi henne?

Avsnittet finns tillgängligt i de allra flesta podd-appar. Distribueras av Acast.

Ha det fint!

L

Podd-uppdatering

Hej på er!

För några dagar sedan berättade jag om min och min sambos nya podcast, Historielingo. Om ni missade det inlägget så är konceptet i vår podd att diskutera historia genom slumpvis utvalda ord och begrepp. Jag skrev också att det varit lite teknikstrul hos vår distrubutör Acast. Gladeligen kan jag nu meddela att detta är löst och ni hittar oss på Spotify, Acast och där poddar finns.

I skrivande stund finns två avsnitt ute, men det kommer publiceras ett nytt ikväll. Hoppas ni kan finna nöje i vår lilla podd.

Länkar till Acast och Spotify:

Vi hörs!

L

Historielingo!

Hej på er!

Idag kommer jag med en rolig nyhet. Min sambo Ivar och jag har den senaste tiden arbetat med en podcast, och idag har den släppts!

Historielingo är en podcast där vi diskuterar historia genom begrepp. Konceptet bygger på att vi låter slumpen styra vilka begrepp som tas upp i avsnittet. Den enda kvalifikationen för att ett ord ska komma med är att det är passé. Alltså något bortglömda ord (givetvis beroende på vilket vokabulär man har) och vi har fyra tematiska kategorier som hjälper till att variera innehållet. Kasten kan vara tvära, både i tid och rum. Inget är för smalt eller för brett för att få vara med.

Ingen av oss har tidigare erfarenhet av att driva podd, men gör så gott vi kan för att göra intressant innehåll med så god ljudkvalitet som möjligt.

Om detta låter intressant tycker jag att du ska ta dig en lyssning. Historielingo distribueras av Acast och ni hittar den i länken nedan. Alldeles strax kommer den att finnas tillgänglig även i Acasts app, Spotify och där podcasts finns. Tanken är att det kommer att ges ut två avsnitt i veckan om ca.30 minuter vardera. Tycker ni om konceptet är ni varmt välkomna att prenumerera på avsnitt.

Välkomna och håll till godo! Länk till premiäravsnittet:

https://shows.acast.com/historielingo/episodes/premiaravsnittet

Länk till avsnitt 2: https://shows.acast.com/historielingo/episodes/avsnitt-2-och-hela-konkarongen

(Uppdatering: för närvarande har det uppstått ett fel i publiceringen hos Acast, så det går inte att hitta vår podd i appen. Tekniker på Acast jobbar på att lösa problemet, men det går fint att använda länkarna ovan så länge. Återkommer när problemet är löst)

På återhörande!

L

Sköna maj, välkommen!

Hej på er!

Idag befinner vi oss mitt emellan vårdagjämningen och midsommar. Valborgsmässoafton är en av våra äldsta högtider, firad sedan medeltiden för att vintern tar slut och våren tar vid.

Traditionerna kring valborg är många och det firas på olika sätt i olika delar av landet. Den folkloristiska traditionen består kanske främst av brasorna där det sista av vintern eldades ut tillsammans med majandet som bestod i att klä hemmet med ris och blommor för att välkomna våren. Dessa folkliga traditioner är en del av valborg, men idag är det kanske främst studenternas högtid. För den akademiska världen är valborg speciell och alla lärosäten har sina årliga traditioner. Gemensamt är studentsångarna som brukar sjunga in våren på valborg på en del håll och första maj på andra.

För mig personligen är valborgsmässoafton en favorit och en dag fylld av aktiviteter. Som alumn vid Göteborgs universitet och vid Chalmers påminns jag denna dag av alla glada studieår, framförallt vid Humanistiska fakulteten. Men sen är ju valborg ett startskott för sommaren också, våren är i luften och glada människor vimlar på stan.

I år ser det annorlunda ut eftersom coronaviruset lägger ett dystert täcke över våren istället för grillröken som brukar täcka Azaleadalen i skymningen denna kväll. Människor flanerar inte på stan. Vi håller oss inne. Men det kommer fler valborgsmässoaftnar, coronakrisen kommer att ta slut. Nästa år kan vi sjunga in våren och tända brasor. Även om det regnar på västkusten just idag så kommer vi också i år få se hur härligt majsol ler precis som i visan för den kan inte coronaviruset ta bort.

”O, hur härligt majsol ler,

o hur härligt majsol ler!

I de blåa höjder

sjungas vårens fröjder

och sin doft var blomma ger”

– C.W Böttiger

Glad valborg!

L

Gustav III i 3D

Hej på er!

Tänkte dela med mig av ett snabbt tips här idag. Jag har varit i kontakt med Carl Gylling som håller på med ett projekt att återskapa Gustav III i 3D med dödsmasken som utgångspunkt. En mer naturtrogen bild än de tillrättalagda porträtten. Oerhört spännande!

Jag tänkte inte sno åt mig någon ära här utan helt enkelt be er gå in och läsa Carls hemsida istället: https://gustav1792.wordpress.com/.

Vi hörs snart! (Förhoppningsvis imorgon)

L

1700-talet har nått Youtube!

Hej på er!

Idag vill jag tipsa om en helt ny, till och med dagsfärsk, kanal på Youtube. Det är historikern Christopher O´Regan som startat en 1700-tals kanal! För er som inte känner till honom är det en av Sveriges allra mest kunniga på det sena 1700-talet, och den lena berättarrösten har kunnat höras i en rad produktioner som Det sitter i väggarna och Kampen om kronan. En röst med mycket inlevelse och respekt för historiens aktörer. In och följ honom på Youtube vet jag!

Länk till Christophers kanal: https://www.youtube.com/channel/UCskxQoZj96DvQTfTioGS2Ag

När coronakrisen är över tycker jag även att den som intresserar sig för 1700-talet ska gå en av Christophers guidade visningar genom Gamla stan med historier om individerna som faktiskt levde där på den tiden. De rekommenderas varmt!

Varför är det sena 1700-talet så intressant, varför finns det så många som tycker att just denna epok är spännande?

Även jag själv ömmar särskilt för den gustavianska eran och min teori är tudelad. För det första är det en turbulent tid i Sverige, militärt och politisk, som leder till ett mord på konungen. Mord på kungligheter och högt uppsatta politiker är tack och lov ovanligt i den svenska (moderna) historien, vilket gör mordet på Gustav III till något unikt och märkligt. För det andra är den kulturella flärden som ligger som ett flor över epoken något som lockar människor.

För mig personligen är charmen med den gustavianska eran att människorna på många sätt var så fjärran oss, men samtidigt så nära. 1700-tals människans tal skulle vi troligen kunna förstå, däremot skulle 1700-tals personen ha svårt att förstå modern svenska. Merkantilismen tar fart under seklet och vi börjar se en begynnande industrialism. Tidningarna var inte så olika våra dagars, vetenskapen tar stora språng och litteraturen blomstrade. Maten vore inte helt främmande för nutidsmänniskan och musiken – den lever ju kvar genom Bellman. 1700-tals människan har vi mycket gemensamt med och därför är det lätt att känna sympati för denna. Sen finns också mycket arkivmaterial från tiden, vilket gör det lättare att lära känna individen i den historiska massan.

Vi hörs!

L

Varför firar vi påsk? Arkivpärlan v.15

Bild av DarkWorkX från Pixabay

Hej på er!

Veckans tips från fantastiska Öppet arkiv är kort men gott. För övrigt så är strömningstjänster ett oerhört bra tidsfördriv i dessa tider och öppet arkiv är alldeles gratis vid sidan av alla betaltjänster.

Jag vill tipsa om serien Varför firar vi? som sändes i SVT 1997-98. I programmet intervjuar programledaren Lena Haglund folklivsforskaren Ebbe Schön. De pratar om högtider utifrån folktro, om var och hur våra nutida traditioner uppstod. Men också om traditioner vi har slutat att anamma och glömt av under historiens gång. Schön har också skrivit flera intressanta böcker på temat, vilket är väl värt att också tipsa om för den som tycker att folktro är spännande.

Serien består av sju avsnitt och lika många högtider. Såhär på skärtorsdagen vill jag lyfta påskens avsnitt, men övriga är också sevärda. Streama alla samtidigt eller spara tills aktuell högtid kommer, näst på tur står Valborgsmässoafton.

Länk till påskavsnittet: https://www.oppetarkiv.se/video/1091292/varfor-firar-vi

Glad påsk!

L

Stilla veckan och coronatider

Hej på er!

Nu har det återigen gått lång tid sedan det hände något på denna bloggen. Men i världen har det hänt desto mer. Det är en märklig tid vi lever i mitt i en pågående, världsomspännande kris. Precis som de flesta andra har även jag svårt att förstå den katastrof som just nu sker runt om i världen. Av denna anledning har det heller inte kommit några nya inlägg här på ett par veckor. Men jag har kommit fram till att det kan vara trevligt att läsa om annat en stund, så därför kommer nu bloggandet återuppstå. Efter detta inlägg kommer innehållet återgå till historia och populärkulturell historia. Men idag vill jag utnyttja mitt lilla fönster till något viktigt och allvarsamt.

Igår inleddes stilla veckan med palmsöndagen. Det blir en mer stilla vecka i år än andra år. Stilla veckan har flera namn, som dymmelveckan och passionsveckan och är för kristna en vecka för eftertanke och att minnas Kristus lidande. För andra är stilla veckan en vecka med extra lediga dagar och ett tillfälle att resa eller umgås med nära och kära. I år ser det annorlunda ut, människor kommer att fira påsken i sina hem. Det vill säga de människor som tar ansvar och visar respekt.

Regeringen och folkhälsomyndigheten har sedan en tid vädjat till påskfirare att ställa in planerande resor. Kungen höll igår ett tal till det svenska folket med samma uppmaning: res inte i påsk! Det kan handla om liv och död. För en person i riskgrupp handlar det faktiskt om det. Så om du har planerade resor i påsk och även om du inte tillhör riskgrupp, stanna hemma av respekt för dem som inte har fysiken att klara av en coronasmitta. Att ställa in resor och nöjen för att hindra spridning och tillsammans hjälpas åt att minska antalet dödsfall, det är en mycket liten uppoffring.

Det är precis som kungen sa i gårdagens tal nu det är upp till bevis. Corona-tiden kommer att finnas kvar i våra medvetanden efter att denna mardröm är över och då vill man kunna se sig själv i spegeln. Vill man vara den som idkade egoism eller solidaritet under krisen?

Är svaret på frågan ovan alternativ nummer två, så stanna hemma. Åk inte och sprid smittan runt om i landet. Det kommer en påsk nästa år och det kommer att komma en tid där vi kan börja leva normalt igen och resa vart vi vill. Alla tidigare kriser i svensk historia har tagit slut och det kommer denna också att göra, jag lovar!

Med dessa något aggressiva ord avslutar jag och återkommer med ett annat tonläge i nästa inlägg.

Ta hand om er!

L

Hollywood har tappat en stjärna

Hej på er!

Tidigare i veckan nåddes vi av beskedet att Max von Sydow har gick ur tiden söndagen 8 mars 2020. En sjuttio år lång och framgångsrik skådespelarkarriär tog slut. En gigant har spelat sin sista roll.

Max von Sydow gjorde sin debut på Dramaten redan 1948 i en uppsättning av Dickens David Copperfield och därefter gjorde han oräkneliga roller på såväl Dramaten som scener i London och New York. Sista rollen blev på Dramaten i Lars Noréns Och ge oss skuggorna 1991. Även om han spelade teater under drygt fyra decennier så är det ändå som filmskådespelare han blivit mest känd.

Som filmskådis hade von Sydow hela världen som arbetsfält. Huvudrollerna i internationella storfilmer avlöste varandra, men resan började i Alf Sjöbergs Bara en mor 1949. Under 50- och 60-talet ingick så gott som alltid i Ingmar Bergmans rollistor, bland annat som riddare Antonius Block som spelade schack mot döden i Det sjunde inseglet. Här i Sverige är han kanske mest ihågkommen från Jan Troells filmatiseringar av Vilhelm Mobergs utvandrarepos. Internationellt är det många som sett honom i stora produktioner som Mannen från Nasaret, Exorcisten, Shutter Island eller Star Wars med flera, det är svårt att bara nämna några av alla filmer Max von Sydow medverkat i.

Personligen är det insatserna i Bergmans katalog samt rollen som Karl-Oskar i Utvandrarna/Nybyggarna som bäst etsat sig fast. Enligt mitt tycke är det två roller som sticker ut och som jag tycker är de bäst spelade av de filmer jag sett med von Sydow. Rollen som Johan Berg i Bergmans Vargtimmen från 1968. Men också som Jan Rosenberg i Skammen också den i regi av Bergman och komiskt nog från samma år, 1968. Skammen är Bergmans reaktion på Vietnamkriget och enligt mig den bästa film han gjorde.

Max von Sydow verkade som skådespelare under sju decennier och han är en av de största svenska stjärnorna Hollywood haft, tillsammans med Greta Garbo, Ingrid Bergman och några namn till. Sista insatsen som skådespelare var i Kursk från 2019, med bland andra Colin Firth som motspelare.

Vila i frid Max!

%d bloggare gillar detta: