Fredrika och Gustav IV Adolf

Hej på er!

1809 avsattes Gustav IV Adolf från Sveriges tron efter en minst sagt misslyckad utrikespolitik. Missnöjet mot kungen var enormt och tillsammans med hustrun Fredrika och parets barn landsförvisades kungen på livstid.

Flyktorten blev hos Fredrikas familj i Baden. Efter en kort tid tillsammans som icke-kungliga sprack äktenskapet. Gustav Adolf fick religiösa grubblerier och ville även ha fler barn – men inte med Fredrika. Gustav Adolf ville ha barn med en kvinna som inte var kunglig och ville därför skiljas från Fredrika och leta ny kvinna. Fredrika ville inte veta av någon skilsmässa men efter mycket om och men skriver hon på och paret går åt olika håll. Livet skulle komma att te sig mycket olika för det forna kungaparet. Fredrika levde ett ståndsmässigt liv med barnen, familj och vänner och hon reste gärna. Gustav Adolf kallade sig överste Gustafsson och dog ensam på ett värdshus försupen och luspank.

https://player.acast.com/5eb6b68a4daf164a540fac2a/episodes/5fc5771f12c5ab5999727b14#?secret=xT92VMSjn0

I vårt senaste avsnitt av vår podd Historielingo pratar vi just om Fredrika och Gustav Adolf och hur deras liv blev efter statskuppen och skilsmässan. Länkar här under. Välkommen!

Vi hörs!

L

https://player.acast.com/historielingo/episodes/avsnitt-51-vakant

2 reaktioner till “Fredrika och Gustav IV Adolf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: